Frukt

Hoveddelen av frukten vi spiser i Norge er importert vare. I Norge dyrkes epler, pærer, plommer, kirsebær, moreller og forskjellige bærslag. Næringsverdien i frukt og bær varierer fra sort til sort. Det er derfor viktig å spise variert for å få i seg alle næringsstoffene som kroppen trenger.


 Kilde:  www.frukt.no

Bløtfrukter
Denne gruppen kjennetegnes bl.a. ved at fruktene, i moden tilstand, kjennes myke ved et lett trykk i hånden, og at fruktkjøttet er mer eller mindre mykt og saftig. Også frukter i de andre grupperingene har de samme egenskapene, men disse karakteriseres bedre etter andre kriterier – for eksempel smak (sitrusfrukter) eller oppbygging (steinfrukter, kjernefrukter).


Kjernefrukter
Omfatter få produkttyper, men mange forskjellige sorter for hvert produkt.  Men selv om antall produkttyper er begrenset, svarer allikevel gruppen for en stor prosentandel av det totale fruktforbruket i Norge. Det skyldes at vi spiser betydelige mengder epler hele året. 


 Kilde:  www.frukt.no

Andre frukter
Enkelte frukter faller utenfor de klassifiserte grupperingene, og er samlet i en felles gruppe. Det er ingen fellestrekk mellom de enkelte vareslagene i gruppen.


 Kilde:  www.frukt.no

Sitrusfrukter
Felles for alle fruktene i denne gruppen er at de inneholder mye C-vitamin. Et annet fellestrekk er at de alltid høstes modne. Produsentene måler forholdet mellom sukker- og syreinnholdet i fruktene, og når det har nådd et visst nivå, er fruktene klare for innhøsting. Det er derfor feil å bedømme modningsgraden til sitrusfrukter etter fargen på skallet.


Steinfrukter
Denne gruppen inneholder mange delikatesser! Felles for alle fruktene er at de har en stein i midten av fruktkjøttet. Forøvrig er de ulike, både når det gjelder smak og bruksmåte.

Member Login
Welcome, (First Name)!

Forgot? Show
Log In
Enter Member Area
My Profile Not a member? Sign up. Log Out