Grønnsaker

Over halvparten av de grønnsakene vi spiser her i landet, dyrkes i Norge. Resten importeres fra hele verden, og den største importen kommer fra land i Europa.

Næringsverdien i grønnsaker varierer fra sort til sort. Det er derfor viktig å spise variert for å få i seg alle næringsstoffene som kroppen trenger.


 Kilde:  www.frukt.no

Kålvekster
De mange forskjellige kålsortene stammer alle egentlig fra strandkålen som vokser vilt rundt Middelhavet. De eldste kultiveringer i kålfamilien er hvitkål (hodekål) og grønnkål. Blomkål har vært kjent i vel 1000 år, mens rosenkålen dukket opp først i rokokkotiden. Kål er en god og billig kilde for C-vitamin og inneholder også ulike mineralstoffer.


 Kilde:  www.frukt.no

Løk vekster
Løkvekster slik vi kjenner dem i dag, er fremavlet av viltvoksende planter som opprinnelig stammer fra østen, og som tilhører Liljefamilien. Allerede i oldtiden kom løken til vesten i form av kepaløk, purre og hvitløk. Løk er rik på mineralstoffer, og inneholder også verdifulle vitaminer.


 kilde:  www.frukt.no

Rotvekster
Inneholder mange mineralstoffer og vitaminer og er derfor næringsrike produkter som har stor betydning for helsen. Typisk for de fleste rotvekster er at de inneholder forholdsvis mye stivelse og har derfor lavere vanninnhold. Dette betyr igjen at de ofte er mer lagringsdyktige enn de fleste andre grønnsaker. Ved siden av kålen utgjør rotvekstene hovedtyngden i norsk grønnsakproduksjon.


 kilde:  www.frukt.no

Spirer
Spirer er svært næringsrike, og alfalfaspirer er blant de mest næringsrike grønnsakene i verden. Inneholder de fleste vitaminer, samt mineraler og proteiner. De kan brukes friske i salater og på smørbrød, i omeletter og bakst og som garnityr.


 Kilde:  www.frukt.no

Stengelvekster
Til denne gruppen hører grønnsaker der stengelen, som ofte er oppsvulmet, er den spiselige delen. 


 Kilde:  www.frukt.no

Grønnsaksfrukter
Det er noen grønnsaker som faller utenfor de klassifiserte grupperingene. Vi har samlet dem under betegnelsen: "andre grønnsaker". Paprika, tomat og aubergine er beslektet, de tilhører søtvierfamilien. Både paprika og tomat er vitaminrike og inneholder flere mineralstoffer. Avocado er kjent for sitt høye innhold av flerumettede fettsyrer, og den inneholder i tillegg viktige vitaminer, mineraler og proteiner.


 Kilde:  www.frukt.no

Gresskar
Agurk tilhører gresskarfamilien som vokser på busklignende klatreplanter. Det finnes mange forskjellige typer gresskar – sommergresskar, vintergresskar, eksotiske gresskar og agurker. Squash er et umodent gresskar.


 Kilde:  www.frukt.no

Belgvekster
Friske erter og bønner spises med eller uten belg, og inneholder mer protein enn andre grønnsaker. Smaken er som regel mild med en undertone av sødme. Friske bønner og erter har kort sesong i Norge. De er vanskelige å oppbevare, og det meste av produksjonen går derfor til konserveringsindustrien. Vi har relativt liten produksjon i Norge og importerer fra en rekke land.


 Kilde:  www.frukt.no

Blad- og salatvekster
Salat er en urgammel kulturvekst. Bladene kan være store eller små, mer eller mindre krusete, og mer eller mindre knyttet sammen til hoder, alt etter art og sort. Felles for alle er at vekstene består av blader med store vannavgivende ytterflater i forhold til vekten. De har derfor lett for å visne. Men det kan også gå fort å få dem friske igjen, skjær da ny snittflate og legg dem i iskaldt vann.

Member Login
Welcome, (First Name)!

Forgot? Show
Log In
Enter Member Area
My Profile Not a member? Sign up. Log Out